Mindfulness

&

Burn-out

Wat is een Burnout

Kort gezegd: Burn-out is een vorm van extreme uitputting die ontstaat door langdurig overbelasting.

Een Burn-out kan ook gezien worden als een noodrem van het lichaam. Deze noodrem dwingt je rustiger aan te doen.

Het gaat gepaard met een gevoel van vermoeidheid, cynisme en verminderde prestaties, en kan leiden tot emotionele uitputting en een verlies van motivatie en interesse in werk of andere activiteiten.

Burn-out

Hoe kan een burnout ontstaan?

Een tekort aan persoonlijke hulpbronnen (zoals optimisme ,zelfvertrouwen, een gevoel van eigenwaarde, veerkracht, flexibiliteit en fysieke fitheid), verhoogt gevoeligheid voor stress.

Hoog sensitieve mensen (HSP). Hebben nog meer kans op een burnout aangezien ze veel meer voelen dan anderen. Het aanleren van wat is van mij en van de ander is belangrijk om te leren.

Hieronder nog een paar situaties die een burn-out kunnen veroorzaken:

Langdurige blootstelling aan stressvolle situaties kan de hormonale balans in het lichaam verstoren, waardoor het moeilijker wordt om te herstellen van stress en de kans op een burn-out toeneemt.

Een hoge werkdruk kan leiden tot gevoelens van overweldiging en het gevoel hebben dat er te veel taken zijn om te voltooien. Een gebrek aan controle over het werk kan ook bijdragen aan een gevoel van hulpeloosheid en hopeloosheid.

Een gebrek aan steun en waardering van collega’s en leidinggevenden kan leiden tot gevoelens van isolement en het gevoel hebben dat jouw werk niet wordt gewaardeerd, wat kan bijdragen aan burn-out.

 Onzekerheid over de toekomst van het werk of onduidelijke verwachtingen kan leiden tot een gevoel van onveiligheid en angst over de toekomst, waardoor het risico op burn-out toeneemt.

Een gevoel van isolatie en een gebrek aan sociale ondersteuning kan bijdragen aan een gevoel van hopeloosheid en wanhoop, wat kan bijdragen aan burn-out.

Een ongezonde levensstijl kan de fysieke en mentale veerkracht verminderen, waardoor het moeilijker wordt om stress te beheersen en een burn-out te voorkomen.

Persoonlijkheidskenmerken zoals perfectionisme, een sterke behoefte aan controle en moeite met grenzen stellen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een burn-out, omdat deze kenmerken leiden tot een hogere stressbelasting.

Hoe kan Mindfulness Helpen?

Mindfulness kan zeer gunstig zijn voor mensen die een burn-out ervaren omdat het helpt bij het verminderen van stress, het verbeteren van het bewustzijn van het huidige moment, en het verminderen van negatieve gedachten en gevoelens. Hierdoor kan mindfulness de symptomen van een burn-out verlichten en bijdragen aan herstel.

 1. Vermindering van Stress:
  • Het leert technieken om met stress om te gaan en de impact van stress op het lichaam te verminderen.
 2. Bevordering van Zelfinzicht:
  • Het helpt om de eigen gedachten, gevoelens en reacties beter te begrijpen.
 3. Vergroting van het Emotioneel Welzijn:
  • Mindfulness verhoogt het bewustzijn van de huidige emotionele staat en kan emotionele regulatie bevorderen.
 4. Verbetering van de Concentratie:
  • Regelmatige beoefening kan de aandacht en concentratie versterken.
 5. Vermindering van Piekeren:
  • Het leert technieken om piekeren en overmatig denken te verminderen.
 6. Toename van de Zelfzorg:
  • Door meer bewust te worden van de eigen behoeften, kan men beter voor zichzelf zorgen.
 7. Verbetering van de Slaapkwaliteit:
  • Het kan helpen bij het ontwikkelen van gezondere slaapgewoonten en kan slaapkwaliteit verbeteren.

Wat anderen zeggen

Vos S.
Vos S.
Read More
Eight weeks of valuable Mindful experience with Roy! As a completely newbie I had some barriers to brake related to Meditation. Roy's professional, but same time approachable and open guidance helped me from day 1 to overcome that and with open mind to dive in deeper in the Mindful me. His attention for each one of us in the group gave nice secure and supportive feeling, one that is crucial when working on yourself. I am very grateful for such a solid Mindfulness basis and would definitely recommend Roy's Mindfulness Training!
Jolanda Dirven
Jolanda Dirven
Read More
Ik heb de 8 weekse mindfulness training bij Roy gevolgd en ben blij dat ik ben gegaan. Ik zag er in eerste instantie tegenop om in een groep te zitten maar achteraf gezien is dit juist heel leerzaam geweest. Er zit een opbouwende lijn in de lesstof waardoor je vanzelf steeds meer de diepte in gaat. Roy is een gedreven trainer die de tijd neemt om te luisteren. Hij heeft een fijne stem en zorgt voor een onspannen sfeer tijdens de sessies. De feedback die je ontvangt door je ervaringen te delen zorgt ervoor dat de trainingen nog waardevoller worden.
Theo
Theo
Read More
Vorige week de 8 weekse MBSR Mindfullness training afgerond. Roy is een fijne trainer die zijn lessen op een rustige en nuchtere manier uitlegt, soms ook met humor. Er is ruimte om vragen te stellen en er wordt besproken waar je tegen aan loopt. Het is bijzonder te ontdekken hoe weinig mindfull ik was, en hoe bewust ik me daar nu van ben. Mindfullness is, zo heb ik geleerd, niet iets wat je 'even doet'. Soms moet je barrières overwinnen. Roy geeft je genoeg handvatten om dit te doen en om na de training verder te kunnen. Roy, bedankt!
Rebecca Kneppers
Rebecca Kneppers
Read More
Na een heftige periode van ziekenhuis en operatie, werd ik door een arts geadviseerd om eens te kijken of mindfulness iets voor mij zou zijn . We kwamen in contact met Roy, en na een goed telefoongesprek heb ik besloten om bij hem de basis cursus te gaan volgen. Samen met mijn man. Het pakte voor ons heel goed uit. Roy is een goede en rustige leraar die ook veel aandacht besteed aan de persoonlijke situatie van de cursisten. Dankzij hem is het bij ons een onderdeel geworden van ons dagelijks leven. Het brengt ons rust en balans. Ik zou het niet meer kunnen missen.
Anna Hummel
Anna Hummel
Read More
Roy is a brilliant listener with loads of knowledge. You immediately feel the relaxed and calm atmosphere during the training and meditation sessions what gave me a save feeling to share my feelings with the group. The interaction between us all and the encouragement and feedback from Roy’s side gave me a lot of motivation. It’s a great experience!
Safraz Alibaks
Safraz Alibaks
Read More
De sessies die ik heb bijgewoond hebben mij geholpen op het gebied van bewust zijn en tot rust komen. Roy heeft een laagdrempelige aanpak waardoor iedereen de ruimte krijgt (veel of weinig ervaring) om te kunnen delen wat hij wilt delen. Mindfullness is iets waar iedereen iets uit zou kunnen halen.
Yasmae Omar
Yasmae Omar
Read More
Zo fijn om een keer gehoord te worden en eindelijk die aanpak te hebben die bij mij past! Roy heeft een hele fijne rustgevende stem, daarnaast kan hij heel goed luisteren en uitvinden wat jij nodig hebt.
Bert Kneppers
Bert Kneppers
Read More
Deze cursus is zeer aan te raden. In een kleine groep les krijgen in het mediteren op een aangename manier. Roy is een heel gedreven mentor voor ons , die goed aanvoelt wat bij de mensen leeft , en hoe je meditatie kunt toepassen in het dagelijkse leven. Het is geschikt voor een ieder die graag wat meer in balans wil komen met zichzelf. Samen met mijn vrouw gevolgd en wij zijn nu van moeten naar willen gegaan ! Het is een dagelijks onderdeel van ons leven geworden.
Bas Sardjoe
Bas Sardjoe
Read More
Ik heb tijdens de 8 mindfulness sessies ervaren hoe ik om kan gaan met de 'to-do lijstjes', de lastige gesprekken met leidinggevenden en nog andere veelvuldig voorkomende gedachten die door mijn hoofd gaan als ik mij probeer te concentreren. Na een sessie merkte ik dat ik veel meer ontspannen was dan voor de start van de sessie, ook fysieke spanningen zoals spanningen in m.n. nek en schouders. In de praktijk merkte ik dat de energie tijdens bijvoorbeeld ‘lastige’ gesprekken veel positiever was dan voorheen. Oftewel, een echte aanrader!
Tanja Groenendijk
Tanja Groenendijk
Read More
Ik heb de training Mindfulness van 8 sessies bij Roy gevolgd. Roy is een enthousiaste en bevlogen leraar die, door eigen ervaringen, echt iets toe te voegen heeft aan de lesstof. Door zijn rustige en open houding ontstaat er een fijne groepsdynamiek.
Einar van Meurs
Einar van Meurs
Read More
Van Roy de training Mindfulness gehad. Hij is een zeer prettige trainer, die alles op rustige wijze uitlegt en vertelt. Hij heeft een zeer prettige stem, wat zeker positief bijdraagt aan het geheel. Dankjewel Roy voor de fijne training!
Cherida Venloo
Cherida Venloo
Read More
Ik heb Roy ervaren als een zeer bevlogen trainer die het Mindfulness op een zeer betrokken wijze bij mij heeft geïntroduceerd. Vooral het 'niets moeten' was voor mij een eyeopener. Na de 8 Mindfulness sessies heb ik een aantal handvaten gekregen die ik privé maar ook zakelijk heel goed kan uitoefenen. Ik ben blij dat ik aan de sessies heb meegedaan en kan een ieder Roy als trainer aanbevelen en het is ook nog eens een fijn persoon. Bedankt Roy!
Robbert van Spronsen
Robbert van Spronsen
Read More
Roy kan je helpen vanuit zijn ervaring. Straalt rust uit en dat is fijn.
Christian Romijn
Christian Romijn
Read More
Na een intake waarin ik voelde dat ik op mijn gemak was bij Roy de training mindfulness gevolgd. Je leert in de 8 sessies belangrijke handvaten die je op je eigen tempo ontwikkeld. Roy is vol passie en dit werkt aanstekelijk, hij weet er alles vanaf en voelt goed de mensen in de groep aan. Was zeer leerzaam en ik ga er zeker mee verder.
Roekmini Premchand
Roekmini Premchand
Read More
Roy is een goede coach met de juiste ervaring. Ook vind ik hem relax en laagdrempelig. Hij weet goed naar je te luisteren en je aan te geven waar je verbetering in kan bouwen. Deze kleine feedback momenten en de kwaliteit van de training maakt dat het meer dan 5 sterren waard is. Ik keek er in het begin een beetje tegenop om in een groepje van 5 te zijn. Ik had liever persoonlijke coaching gewild, omdat het delen van je minpunten toch wel eng is. Achteraf gezien heb ik veel van deze groep geleerd, vond ik het juist een fijne dynamiek en was iedereen gewoon zich zelf. Want dat is wat je in deze training leert zijn: je pure zelf.
Danique de Prez
Danique de Prez
Read More
De afgelopen 8 weken heb ik de mindfulness training mogen volgen. Ik heb dit als zeer positief ervaren en kan het zeker aanraden. Er is ruimte voor alle vragen en ervaringen en niks is fout, het gaat om je eigen weg. De meditaties waren fijn, laagdrempelig en goed te volgen. Roy is een prettige trainer met veel kennis, rustig en met oog voor iedereen. Ik heb nu al veel aan zijn tips gehad en zal hier absoluut nog mee aan de slag blijven gaan!
Patricia Ramos
Patricia Ramos
Read More
Roy is een trainer met heel veel kennis. Bij de intake voelde ik me al meteen op mijn gemak bij hem. Hij begeleidt je op een rustige en respectvolle manier. Ik heb veel gehad aan deze training. Ik heb onder andere beter leren voelen waar mijn grenzen liggen en wanneer ik tijd voor mezelf moet nemen. Deze training is een aanrader!
Suzanne Berghmans
Suzanne Berghmans
Read More
Afgelopen weken de MBSR training bij Roy gevolgd. Roy zorgt voor een prettige en open sfeer tijdens de sessies. Mooie variatie qua meditatie, waar ook een duidelijke opbouw in zit. Roy stimuleert om steeds langer zonder begeleiding te mediteren. Hierdoor werd het mogelijk om steeds meer bij mijn gevoel te komen. Dit leverde interessante inzichten voor mijzelf op. Ik wens hem heel veel geluk en plezier bij de volgende trainingen die hij mag geven.
Marco Burgers
Marco Burgers
Read More
Positieve ervaring! In 8 sessies veel geleerd. Roy weet waar hij het over heeft en heeft de nodige ervaring om je te helpen bij de issues waar je tegen aan loopt tijdens de training.
Previous
Next

Iets over mij

Roy van Sichem
Vereniging
Roy van Sichem is aangesloten bij de: VMBN Categorie 1
VVM Logo
Roy van Sichem is aangesloten bij de: VVM als professional
Nobco Coaching Logo
Roy van Sichem is aangesloten bij de: Nederlandse orde van beroepscoaches
logo stir
Roy van Sichem is aangesloten bij de StiR: Keurmerk voor Professioneel Begeleiden

Waarom Mindfulness trainer worden?

Ik heb in 2008 een burnout gehad. Mijn burnout was heftig en achteraf enorm leerzaam! Mindfulness heeft me toen geholpen bewust te worden van mijn gedachten en dus ook mijn handelen. Ik heb de diagnose AD(H)D en HSP in 2008 gekregen. Mindfulness helpt mij om de rust in mijn hoofd te krijgen en te houden. Ik heb geen medicijnen nodig! Door Mindfulness/mediteren ben ik veel meer in balans. Ik gebruik deze bijzondere kracht nu om andere mensen te begeleiden. Door dit balans ben ik meer in contact met mijn intuïtie en maak ik nu dus keuzen met mijn hart i.p.v. mijn hoofd. Hierdoor geniet ik volop van het leven, heb ik meer zelfvertrouwen en ben ik minder bang om te falen.

Ik ben na een talentenonderzoek en coaching traject meteen in actie gekomen:

Mindfulness opleidingen:

* Een VMBN (link naar mijn profiel) en VVM (link naar mijn profiel) geaccrediteerde Mindfulness trainersopleiding afgerond.
* Trish Bartley – over groepsdynamiek en Inquiry.
* David Dewulf – een diepere inkijk in de kracht van Mindfulness en Compassie.
*
Mindfulness en beweging met Yvette van der Slik – een verdieping in yoga en de kracht van bewegen.
*Psychologie achter Mindfulness: met 
Anneloes Geerling – Een verdieping hoe de positieve psychologie in mindfulness doorwerkt op de psyche.
* Inquiry Intensive Een verdieping in het uitvoeren van een inquiry (gaan naar de ervaring).
* Intake, contra-indicaties en psychopathologie.
* MBCT for Life met Paul Bernard
* Boeddhistische psychologie met Miles Kessler
* 10-daagse Vipassana stilte retraite (12 uur per dag mediteren zonder te praten. De meditatie vorm ontwikkeld door de boeddha voor de weg naar verlichting).

Coaching en Therapie opleidingen:

*Een HBO NOBCO en StiR geaccrediteerde opleiding tot Life Coach afgerond bij ICM
* Een geaccrediteerde opleiding: Stress- en burn-outbegeleiding afgerond bij ICM.
* Acceptance and Commitment Therapy (ACT) Opleiding bij SeeTrue.
* EMDR opleiding bij Educas
* EMDR 2.0 opleiding bij Educas
* EMDR en Boosheid bij Educas
* EMDR bij kinderen bij Educas

Mijn doel in het leven is dat zoveel mogelijk mensen de balans vinden tussen werk en privé; Dat mensen weer gaan houden van zichzelf; Weer het op kunnen brengen van externe activiteiten; Weer plezier beleven in het leven. Wanneer je een burnout hebt zijn deze punten ver te zoeken. Ik ga met je opzoek naar je energie gevers; Je belemmerende overtuigingen en deze aanpakken (zoals eigenwaarde, nee durven zeggen, angsten onder ogen zien enz.); De rust vinden in jezelf en bewustwording creëren doormiddel van mindfulness.

Vanaf jongs af aan was ik al iemand die goed kon luisteren en aanvoelen. Ik kwam erachter dat ik hoog sensitief ben waardoor ik net anders de wereld ervaar. (doe de test!) Ik gebruik deze kracht nu om te verbinden met anderen; kan haarfijn voelen wat er nodig is en gebruik dan ook mijn intuïtie om aan te voelen wat er op dat moment nodig is. Plan een vrijblijvend gesprek in en kijk eerst of er een klik is met mij en laten we samen kijken wat Mindfulness voor jou kan betekenen.

Ik kijk verder dan alleen de mindfulness! In de tijd van mijn burnout ben ik op eigen onderzoek gaan kijken naar wat voeding zou kunnen betekenen voor mijn drukke hoofd; stress klachten en burnout. Door bepaalde voedingsstoffen te verwijderen merkte ik een enorm verschil in mijn gemoedstoestand. Ik raakte hierdoor zo gemotiveerd dat ik professioneel hulp ben gaan zoeken bij een orthomoleculair voedingsdeskundige. Toen ik een aangepast voedingspatroon kreeg op basis van mijn lichaamsbehoefte ging er een wereld voor me open die ik nog niet kende. De combinatie mindfulness en voeding is onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Vragen?

Of stuur een bericht:

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

join the family

Wil je op de hoogte gehouden worden?